W poprzedniej części tekstu opisałem charakterystykę leptyny. Grelina jest jej przeciwieństwem, a może precyzyjniej byłoby napisać: uzupełnieniem. Kolejny raz mamy do czynienia z 28 aminokwasowym peptydem, którego rola jest złożona, niejednoznaczna i czasem trudna do interpretacji. Podsumowanie Nie zalecam konsumpcji znacznych ilości glukozy, [...]
[...] dwie lub więcej porcji napojów owocowych tygodniowo były narażone na 29% większe ryzyko wystąpienia cukrzycy. Dotyczy to coli, toników, oranżad, soków z koncentratu, soków 100% (wyciskanych w domu) i innych źródeł cukrów. W badaniach Eshak ES i wsp. 2013 r. kobiety spożywające codziennie porcję słodzonego napoju były narażone na ponad [...]
Anglojęzyczny skrót BCAA stosowany jest w odniesieniu do trzech aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Aminokwasy te nazywane są potocznie aminokwasami rozgałęzionymi, albowiem są to jedyne aminokwasy charakteryzujące się rozgałęzionymi łańcuchami węglowymi. Aminokwasy rozgałęzione wchodzą w skład białek organizmu, tworząc łącznie największą, [...]
[...] cynku i żelaza, a nawet pojawić się mogą kamienie nerkowe. Zapotrzebowanie na wapń jest różne w zależności do wieku. Dla dorosłych zalecaną ilością wapnia na dobę jest około 1000 mg, choć dla sportowców zdecydowanie zapotrzebowanie wzrasta na około 1200-1400mg na dobę. Zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest także w okresie ciąży oraz [...]
Kathy Drayton jest sławną trenerką fitness mieszkającą na Alasce. Na Instagramie obserwuje ją 1,8 mln osób. Połączyła siły z mężem i stworzyli odnoszący sukcesy biznes związany oczywiście w fitnessem. Przez lata Kathy przeszła ciekawą metamorfozę. Nie zawsze miała tak krągłe kształty dolnej partii ciała, jak obecnie prezentuje. Dawniej chciała [...]
Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]
[...] gorzej znosiły zespół metaboliczny, a najbardziej było to zauważalne w stanie przedcukrzycowym. Ogólnie przyjmuje się, iż stężenie glukozy na czczo nie powinno przekraczać 100 mg na dl, stan przedcukrzycowy to powyżej 100 mg na dl, ale mniej niż 126 mg na dl. Jawna cukrzyca to dwa pomiary i wynik większy niż 126 mg na dl. Dodatkowo można [...]
[...] posiłku nie spada! I faktycznie, u osób zdrowych cynamon promował fizjologiczny poposiłkowy spadek stężenia glukagonu. U osób z nadwagą i otyłych stężenie glukagonu rosło do 100 minut po posiłku, cynamon tylko pogarszał sytuację. Podsumowując, cynamon może nie mieć wpływu na stężenie glukozy, jeśli ktoś nie odżywia się, stosując kontrowersyjne [...]
Chociaż Arnold Schwarzenegger od dawna już nie startuje w zawodach, to nadal nosi w sobie miłość do kulturystyki. Od 1989 roku był gospodarzem zawodów Arnold Sports Festival, uważanych za drugą najbardziej prestiżową imprezę w kalendarzu kulturystycznym po Mr. Olympia i tak naprawdę wtedy zaczął być bardzo popularny. W wieku 75 lat Schwarzenegger [...]
Istnieje bardzo wiele pokarmów i napojów, po które nie powinieneś sięgać, jeżeli chcesz mieć kontakt z ludźmi. Niestety z różnych względów w klubach i siłowniach zdarzają się osoby, które są na bakier z higieną. Jeżeli myślisz, że ubrań treningowych nie należy prać po każdym użyciu, to nie dziw się, że nikt nie chce trenować w pobliżu ciebie. Z [...]
[...] obciążonych ludzi da się coś uzyskać treningiem, na konkretne wyniki niekiedy trzeba poczekać znacznie dłużej. Referencje: Pavlou V, Cienfuegos S, Lin S, et al. Effect of Time-Restricted Eating on Weight Loss in Adults With Type 2 Diabetes: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2023;6(10):e2339337. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.39337
[...] mąkami. Przy stosowaniu mąki kokosowej w wypiekach, w których dotychczas używaliśmy wyłącznie mąk ze zbóż (mieszamy 2/3 zwykłej mąki z 1/3 kokosowej). Wartości odżywcze 100 g mąki kokosowej dostarczy 443 kcal, w tym: 18 g białka 15 g tłuszczu (w tym 14 g kwasów tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g [...]
Kto z nas nie chciałby żyć długo, mając pewność, że będzie wystarczająco zdrowy, aby robić rzeczy, które kocha? Według danych Światowej Organizacji Zdrowia Japonia jest krajem o najdłuższej oczekiwanej długości życia. Mężczyźni żyją tu średnio 85 lat, a kobiety 87 lat i cztery miesiące. Co więcej, Japonia ma najwyższy na świecie odsetek osób, [...]
Daisy Keech to bardzo popularna osobowość fitness w mediach społecznościowych. Ma kilka milionów obserwujących na Instagramie, YouTube, TikTok i jest inspiracją dla ogromu młodych kobiet na całym świecie. Daisy urodziła się 12 sierpnia 1999 roku w Los Angeles i w młodości grała w piłkę nożną. Nie po drodze było jej z edukacją i już jako nastolatka [...]
Kulturysta Lee Labrada, mimo, że jest na emeryturze nadal oferuje swoim fanom porady zdrowotne. Chociaż nigdy nie zdobył tytułu Mr. Olympia, przez siedem lat z rzędu był w pierwszej czwórce. Ostatnio na swoim kanale YouTube przedstawił cztery najlepsze wskazówki, jak pozbyć się niechcianego tłuszczu z brzucha. „W tym filmie poznasz najlepszą [...]
[...] i orzeźwiającego smaku. Nie ma żadnych potwierdzonych negatywnych właściwości tego związku. Wartości odżywcze Napój gazowany Value o smaku cola/pomarańcza zawiera w 100 ml 1 kcal. Węglowodany 0 g, białka 0 g, tłuszcze 0 g, sól 0,02 g. Napój Coca cola zero zawiera w 100 ml 0,2 kcal. Węglowodany 0 g, tłuszcze 0 g, białka 0,01 g, sól 0,01 [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
[...] węglowodanów, tempo stymulacji ich magazynowania, zależy głównie od ładunku glikemicznego, jak i indeksu glikemicznego. Pierwsze z pojęć oznacza ilość węglowodanów na 100 g produktu, co będzie dotyczyło gęstości kalorycznej. Drugie z pojęć oznacza szybkostrawność pokarmu, powiązanej z tempem koncentracji glukozy we krwi. Produkty z wysokim [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]